snel buikvet verliezen tips

Snel buikvet verliezen

Afvallen rond de buik is wereldwijd zo ongeveer fitness doelstelling nummer 1. Als buikvet verliezen je doel is, zul je dit ongetwijfeld zo snel mogelijk willen realiseren. Maar hoe reduceer je nu specifiek buikvet? Algemeen bekend is dat, op het gebied van sporten, cardio het best is voor afvallen, maar klopt dit? Of kan krachttraining ook een belangrijke rol spelen binnen het afvallen? Daarnaast is sporten natuurlijk het enige wat van belang is om vet te verliezen, ook gezond eten is ontzettend belangrijk. Maar hoe weet je of je goed eet? Lees snel verder.

Disclaimer: in dit blog zetten we enkele handige tips op een rijtje. Wij zijn echter geen medische professionals en raadpleeg daarom experts zoals een dietist als je met vragen zit.

Specifiek buikvet verbranden

Hoe fijn zou het zijn; een manier om specifiek buikvet te targeten tijdens het sporten. Helaas is dit niet mogelijk. Het feit dat veel mensen buikspieroefeningen doen om buikvet te verbranden is, hoe vervelend dit ook, vrijwel zinloos. Het is zelfs zo dat buikvet zo ongeveer als laatste verbrand wordt. Dit komt doordat vetreserves in de buikstreek voor de minste overlast zorgen. Visceraal vet (vet rondom organen) verbrandt vaak het snelst, ook gezicht, armen en benen zijn een van de eerste plekken waar vet verbrand wordt. Daarna komen de reserves rondom de borst, dijen en billen. Als laatst zijn de vetreserves in de buikstreek aan de beurt. Wel is het zo dat als je veel je buik traint, je buikspieren groter worden en dus sneller zichtbaar zullen zijn.

Cardio of krachttraining

Nog steeds wordt door veel mensen cardio gezien als de beste manier om vet af te vallen. Dit komt omdat je tijdens cardiotraining meer calorieën verbrandt dan tijdens krachttraining. Toch heeft krachttraining ook een ontzettend belangrijke rol binnen het afvallen. Door aan krachttraining te doen belast je je spieren, je maakt ze een beetje kapot zodat je lichaam ze gaat herstellen. Je lichaam maakt zelfs iets méér spiermassa aan zodat je de inspanning de volgende keer wel aan kunt. Tijdens het trainen verbrand je misschien meer met cardio dan met krachttraining, maar door intensief krachttraining te doen, verbrand je na de workout ook nog calorieën. Dit komt omdat je lichaam zichzelf moet gaan herstellen.


Deze “afterburn” kan doorgaan tot zelfs 30 uur na de workout. Daarbij komt nog dat spieren uit actief weefsel bestaan. Actief weefsel betekent dat het constant door blijft werken. Als je veel spiermassa hebt, verbrand je dus meer calorieën op per dag, zelfs in rust. Een combinatie van cardio en krachttraining is dus een zeer effectieve manier om met sporten vet te verliezen.

Koolhydraatarme voeding om af te vallen

Om snel resultaat te boeken op het gebied van afvallen is flink sporten niet genoeg. Ook het nuttigen van het juiste voedsel, is cruciaal. Het is heel simpel; eet je minder calorieën dan dat je verbrandt, dan val je af. Maar als je echt te weinig calorieën binnenkrijgt, val je niet alleen vet af maar ook spiermassa. Dat is iets wat natuurlijk voorkomen moet worden. Om dit tegen te gaan, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je na het sporten wat eiwitrijks eet om je lichaam de voedingsstoffen te geven voor het herstel van je spieren. Vind je het lastig om wat geschikts te verzinnen voor na het sporten, of heb je er eigenlijk geen tijd voor om wat te maken? Dan is het goed o te weten dat er genoeg aanbieders te vinden zijn die kant en klare sportmaaltijden aanbieden. Op deze maaltijden staat precies genoteerd welke voedingswaarden er in zitten en welke maaltijd bij welke doelstelling past. Daarnaast zijn ze super snel en moeiteloos klaar te maken (alleen even opwarmen!).
Kortom, het is dus belangrijk dat je je eetpatroon afstelt op jouw persoonlijke behoeftes.
De richtlijn van het aantal calorieën dat iemand per dag nodig heeft is als volgt:

 • Man, 2.500 Calorieën per dag
 • Vrouw, 2.000 Calorieën per dag

Toch moet je je niet volledig op deze richtlijn vastpinnen! Sport je veel? Dan zul je wellicht meer moeten eten dan de richtlijn.

Adviezen per doelstelling (vet verliezen & bulken)

Vet verliezen is natuurlijk niet het enige wat mensen willen bereiken met sporten en gezond eten. Misschien wil je wel juist aankomen, of simpelweg gezonder gaan eten. Hierbij wat adviezen per doelstelling.

 • Doel = Vet verliezen
  -Combineer cardio met krachttraining,
  -Eet minder calorieën dan dat je verbrandt, maar let op dat je je lichaam genoeg voedingsstoffen geeft om spieren te kunnen herstellen.
  -Eet koolhydraatarme maaltijden. Koolhydraten zijn erg belangrijk voor onze energievoorziening, dit is een van de eerste dingen die je lichaam verbrandt als je gaat sporten. Als de koolhydraten op zijn, gaat je lichaam over op het verbranden van vet, en dit is wat je natuurlijk wil. Mogelijk gaat het beperken van je koolhydraatinname jou verderhelpen bij je doelstelling om vet te verliezen. Overleg eventueel met een diëtist om te checken of dit bij jouw lichaam en behoeftes past.
 • Doel = Bulken (aankomen voor optimale spieropbouw):
  -Doe voornamelijk aan krachttraining en eet meer calorieën dan je verbrandt.
  -Zorg dat je in je dieet genoeg eiwitten binnenkrijgt omdat dit als bouwstenen voor spieren wordt gebruikt.
  -Eet voor het sporten genoeg koolhydraten zodat je lichaam minder snel naar vet en eiwitten grijpt voor energie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.