Hoe fysio kan helpen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een aandoening die te herkennen is door aanhoudende vermoeidheid die niet wordt verlicht door te gaan rusten of slapen. Er zijn ook andere symptomen aanwezig. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan spierpijn, hoofdpijn, geheugenproblemen en slaapproblemen. Hoewel de oorzaak van CVS niet helemaal bekend is, kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn voor de symptomen van deze aandoening. Neem eens contact op met fysio in Maastricht of ergens bij jou in de buurt voor de mogelijkheden. 

Hoe fysiotherapie kan helpen bij CVS

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van CVS door het verbeteren van de algemene gezondheid en het welzijn van de patiënt. Oefeningen en bewegingstherapieën kunnen helpen bij het versterken van de spieren, het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van de ademhaling. Dit kan leiden tot meer energie en een betere slaap. Dat betekent niet dat de aandoening minder wordt, je leert er alleen beter mee omgaan. CVS is voor zover bekend niet te genezen. 

Welke soorten fysiotherapie worden er ingezet?

Er zijn verschillende soorten fysiotherapieën die kunnen worden gebruikt om de symptomen van CVS te behandelen. Er zal worden gekeken welke het beste bij jou past. Een combinatie is natuurlijk ook een mogelijkheid. 

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie omvat oefeningen en activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit. Dat zorgt ervoor dat je meer activiteiten op een dag kunt uitvoeren en dat je je wat sterker voelt. Omdat de dagen van iemand met CVS onvoorspelbaar zijn, kun je op de ene dag wat meer als op de andere. 

Manuele therapie

Een andere optie die kan worden ingezet is manuele therapie. Manuele therapie omvat verschillende handmatige technieken, zoals massage en manipulatie, die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Er wordt vaak gekeken naar de plekken waar je het meeste last hebt. 

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn misschien het laatste waar je aan denkt, maar het kan helpen bij het verminderen van de klachten. Zo kan het bijdragen aan een vermindering van de vermoeidheid en kortademigheid. Daarnaast helpt het je met ontspannen. Dit is goed voor zowel de spieren als eventuele stress. 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.