Wat is orthomoleculaire therapie en wat kun je ermee?

Tegenwoordig komt men steeds vaker het woord orthomoleculaire therapie tegen als het gaat over voeding en een gezonde levensstijl. Maar wat is het eigenlijk? En wat doet het eigenlijk?

Wat betekent orthomoleculair?

Laten we bij het begin beginnen voor een definitie. Orthomoleculair stamt af van ‘’orthos’’, wat Grieks is voor ‘’goed’’ of ‘’juist’’. Moleculair, het woord wat overblijft heeft alles te maken met de moleculen in je lichaam. Orthomoleculaire therapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. Natuurgeneeskunde streeft ernaar door middel van natuurlijke producten het leven en de gezondheid van mensen te verbeteren. Het zwaartepunt van orthomoleculaire therapie heeft dan ook alles te maken met een juiste afstemming van verschillende voedingswaarden en vitaminen voor de juiste, individuele personen. Orthomoleculaire therapie wordt gegeven door een orthomoleculair therapeut.

Juiste voedingsgewoonten

Dat juiste voedingsgewoonten van groot belang waren voor een goede gezondheid wisten wij allemaal al natuurlijk. Maar hoe dit van persoon tot persoon verschilt, en wat nou de voedingswaarden zijn waar je eigen lichaam het meest behoefte aan heeft, valt moeilijk te achterhalen door verschillende redenen. Een paar ervan zijn dat iedereen verschilt in lichaamsvorm, grootte en gewicht. Hierdoor kunnen bepaalde personen eerder vatbaar zijn voor tekorten of overschotten in bepaalde vitamines en voedingswaardes dan anderen. Daarnaast zijn het soort werkzaamheden of sporten die je doet ook belangrijk mee te nemen. Deze lichamelijke bezigheden vragen natuurlijk van ieder lichaam andere eisen. 

Voedingspatronen en ziekte

Slechte voedingspatronen kunnen op hun beurt weer bijdragen aan een slechte gezondheid. Hier wordt men zich gelukkig steeds meer bewust van. Denk bijvoorbeeld aan de schadelijke effecten van suikers waar veel is bij stilgestaan in de media. In het ergste geval kunnen verkeerde voedingspatronen zelfs bijdragen aan een slecht gevoel, lusteloosheid en een slechte gezondheid. Door voedingspatronen op de persoon zelf af te stemmen en te luisteren naar wat het eigen lichaam nodig heeft zullen deze effecten echter minder snel plaatsvinden. 

Door een orthomoleculair therapeut raad te plegen kan je meer informatie inwinnen over orthomoleculaire therapie. Uiteraard kan je dit ook doen om verder advies te krijgen over mogelijke behandelingen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.