fietsbroeken

Het verschil in fietsbroeken

Je kent het wel, online zijn er honderden verschillende fietsbroeken te vinden maar zelf heb je geen idee waarnaar gekeken moet worden en wat nou echt belangrijk is voor jezelf. Je wilt natuurlijk een fietsbroek die bij je past maar je wilt ook niet te veel geld betalen. 

Kenmerken waarnaar gekeken wordt bij een fietsbroek zijn:

  • Is de broek windproof?
  • Weegt de broek niet te veel?
  • Bied de broek bescherming tegen Uv-straling?
  • Geeft de broek een goede compressie op de huid?

Vaak bevatten de wat duurdere broeken deze kenmerken, daarbij hebben de duurdere broeken ook wat extra features die wat extra comfort brengen zoals Siliconen grippers, compressiewerking en reflectoren. Bescherming tegen Uv-straling en het gewicht van de broek zijn voor de beginnende fietser niet van belang. Windproof is wel belangrijk want je wilt natuurlijk niet sterven van de kou of ziek worden.

Fietsbroek en comfort

Het hoofddoel van de fietsbroek is het geven van comfort. Dit heeft vooral te maken met de zeem (het kussentje in de broek). Dit kussentje vormt het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek en is verkrijgbaar in verschillende diktes en maten. Zorg ervoor dat bij aanschaf van een fietsbroek het zeem goed passend is voor je lichaam. Een kwalitatief goede fietsbroek is ontworpen van sterk en flexibel materiaal, en moet vocht goed kunnen afvoeren. 

Voor de broekjes heb je 3 verschillende pasvormen, pro fit, performance fit en active fit. De active fit wordt vaak gekocht door beginnende fietsers, de performance fit is voor de hobbyist die alles wat serieuzer neemt en de pro fit, de meest aerodynamische en nauw gesloten fit is ideaal voor wedstrijdfietsers

Daarnaast worden de meeste broeken van de stof Lycra gemaakt, hier zit ook kwaliteitsverschil in, de goedkopere varianten zullen sneller slijten en zijn wat minder ademend. 

Maten van fietsbroeken

Daarnaast zijn er ook verschillende maten in fietsbroeken, korte voor in de zomer driekwart broeken voor het voor- en najaar en een lange fietsbroek voor in de winter. De keuze is aan jezelf of je echt 3 broeken nodig hebt. Veel fietsers gebruiken de driekwart broek het hele jaar door. Tevens is er voor de mountainbiker en wat lossere fietsbroek met de zeem meer naar het midden geplaatst i.v.m. de zitpositie op de mountainbike. 

Al met al zijn alle aspecten, die belangrijk zijn bij het kopen van een fietsbroek, op een rijtje gezet en uitgelegd. We hopen dat we jullie genoeg hebben geïnformeerd en vertrouwen hebben in het vinden van een goede fietsbroek die past bij je fietsgedrag.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.