Wat is 1 RM en hoe bereken je dit?

Als je een beetje regelmatig aan het fitnessen bent geweest, ben je vast weleens de term ‘1 RM’ tegengekomen. Maar wat betekent 1 RM precies, en wat kan je er precies mee? In deze blog vertellen we jou precies wat 1 RM inhoudt en de manier om jouw 1 RM op een succesvolle manier te kunnen berekenen. Vooral voor een personal trainer en zijn klanten helpt de 1 RM om het ideale trainschema te bepalen.

Wat is 1RM precies?

1 RM is een afkorting van het Engelse begrip one rep max. In het Nederlands betekent dit het maximale aantal gewicht wat je voor een specifieke fitness oefening kan doen. Vooral in de powerlifting wereld is 1 RM een populair begrip. Oefeningen waarbij de 1 RM erg populair is om te berekenen, zijn squats, deadlifts, bankdrukken en de shoulder press. Meestal wordt met deze oefeningen ook een stang gebruikt met gewichtsschijven, in plaats van bijvoorbeeld halters of bepaalde machines.

Zo bereken je het

Voordat we jouw 1 RM gaan berekenen, is het belangrijk om te weten dat we twee formules zullen gaan gebruiken. De eerste formule is voor je bovenlichaam, terwijl de tweede formule voor je onderlichaam geldt. Dit doen we doordat je onderlichaam veel meer gewicht aan kan in het algemeen vergeleken met je bovenlichaam. Zoek voor je bovenlichaam het zwaarste gewicht dat je 4-6 keer kan optillen en pas de volgende formule toe: (4-6RM X 1.1307) + 0.6998. Dus als je 5 herhalingen van 65 kg kunt doen, is volgens de formule – (65 x 1,1307) + 0,6998 – jouw 1RM 74,2 kg. Voor jouw onderlichaam kan je deze formule gebruiken: (4-6RM x 1,09703) + 14,2546.

Waarom zou ik het berekenen?

Nu je precies weet hoe je op de beste manier jij jouw 1 RM berekenen kan, is het ook nuttig om te weten waarom je dit eigenlijk moet weten. Als jij jouw limieten kent, kan je via jouw 1 RM er precies achter komen hoe je deze limieten kan overtreffen. Daarnaast is het weten van jouw 1 RM onmisbaar als jij de spierkracht en explosiviteit van jouw lichaam wil laten toenemen. Door te trainen met een bepaald percentage van je 1 RM, kun je precies de juiste hoeveelheid spanning op een spier uitoefenen tijdens je oefeningen. Let er alleen wel op dat met het berekenen van jouw 1 RM een personal trainer erg belangrijk is. Zo kan jij je deadlifts of squats verhogen, terwijl er tegelijkertijd iemand anders er op let dat je geen vervelende blessures oploopt en jouw trainschema in duigen valt.

Al met al kan jouw 1 RM berekenen veel voordelen opleveren. Hopelijk kan je nu nog slagvaardiger gaan fitnessen. Wij wensen je alvast veel succes ermee!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.