Tips voor een gezonde mond

Het hebben van een gezonde mond is heel belangrijk. Alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt gaan via je mond. Dus is je mond niet gezond? Dan kan dat effect hebben op je hele lichamelijke gezondheid. Maar hoe houd je je mond gezond? In deze blog lees je een aantal tips.

Kauwgom kauwen

Kauwgom kan goed zijn voor een gezonde mond. Hierbij wordt wel kauwgom zonder suiker bedoeld. Het is goed voor je mond, omdat door middel van het kauwen op kauwgom je meer speeksel produceert. Het speeksel zorgt ervoor dat sommige van de zuren worden weggespoeld of geneutraliseerd. Deze zuren vormen zich in de mond wanneer je voedsel afbreekt. Je kan zelfs minder kans hebben op gaatjes. Dit komt doordat de mineralen die gegenereerd worden het tandglazuur zelfs kunnen versterken. Na het eten, kauwen op een stukje kauwgom kan dus zeker geen kwaad!

Hoe weet je of je mond gezond is?

Je kunt een ongezonde mond o.a. herkennen aan een witte tong, slechte adem en bloedend tandvlees. Een witte tong wordt veroorzaakt door bacteriën die achterblijven tussen de papillen van je tong. Bacteriën gaan zich hiertussen nestelen en geven een witte tot gelige kleur. Deze aanslag wordt ook wel plaque genoemd en kan een slechte adem veroorzaken. Om dit te verhelpen, kun je een tongschraper gebruiken, mondspoelmiddel of door elke dag een tandenstoker te gebruiken. Het gebruik van een tandenstoker helpt daarnaast ook tegen een bloedend tandvlees. 

Bloedend tandvlees is meestal een gevolg van ontstoken tandvlees. Bacteriën gaan zich tussen tanden ophopen en wanneer je dit niet schoonmaakt, kan dit gaan ontsteken. Door dagelijks een tandenstoker, rager of flossdraad te gebruiken, voorkom je ontstekingen van het tandvlees. 

Is je mond gezond? Dan heeft dat een positief effect op de gezondheid van de rest van je lichaam. Check daarom goed of je mond gezond is, zo niet, zorg dat je hier wat aan doet. 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.