Hoe zit het met de zorgverzekering als je in het buitenland woont?

Iedereen in Nederland heeft recht op een zorgverzekering en is ook verplicht om deze af te sluiten. Maar hoe zit dat eigenlijk als je als Nederlander in het buitenland woont? Als je in deze situatie zit, lees dan snel verder!

Ten eerste is het goed om te kijken naar jouw situatie. Werk je in het buitenland of ontvang je een uitkering of pensioen? Hier gelden aparte regels voor.

Zorgverzekering met pensioen of uitkering

Als je in het buitenland woont en pensioen of een uitkering uit Nederland ontvangt kan het zijn dat uw Nederlandse zorgverzekering stopt. Dit is afhankelijk van het land waar u woont.

Verdragsland

Een verdragsland is een land waarmee Nederland afspraken heeft over vergoeding van medische zorg. De landen uit de EU zijn bijvoorbeeld verdragslanden. Ook de EER landen zijn verdragslanden. Dit zijn landen die niet tot de EU behoren maar wel dezelfde EU-regels hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Verder zijn er nog een aantal andere verdragslanden. Op het internet vind je een hele lijst van verdragslanden, dus check van tevoren of jouw land hierbij staat.
Woon je in een verdragsland? Dan moet je je registeren bij het CAK. Je betaalt hun dan elke maand een bijdrage om verzekerd te zijn voor medische zorg in het land waar je woont.

Niet-verdragsland

Woon je niet in een verdragsland? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten in het land waar je woont. Je kunt hierbij dus niet je Nederlandse zorgverzekering aanhouden.


Werken en wonen in het buitenland

Voor dit onderwerp gelden ook weer verschillende regels, afhankelijk van de situatie. Ga je permanent in het buitenland wonen of tijdelijk? Of ga je in het buitenland wonen maar in Nederland blijven werken?

Permanent in het buitenland wonen

Als je in het buitenland gaat werken en wonen verlies je je recht op de Nederlandse zorgverzekering. Ook als je in het buitenland woont zonder te werken verlies je de Nederlandse zorgverzekering en moet je deze afsluiten in het nieuwe land. Nederland heeft hiervoor wel afspraken met de bovengenoemde verdragslanden.

Tijdelijk in het buitenland wonen

Als je tijdelijk in het buitenland gaat wonen, verschilt het per situatie of je verzekerd kan blijven in Nederland. Dit hangt af van of je verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg. Dit kun je checken bij de Sociale Verzekeringsbank.

Wonen in het buitenland en werken in Nederland

Als je in het buitenland woont, maar werkt in Nederland dan moet je verzekerd zijn in Nederland. Je moet je over het algemeen verzekeren in het land waar je werkt. Je gezinsleden kun je vaak meeverzekeren.

Het is best ingewikkeld om uit te zoeken of je verzekerd blijft. Op de site van het CAK en de Rijksoverheid vind je veel informatie over deze onderwerpen. Neem contact met het CAK op als je niet zeker weet hoe het zit.

Blijf je in Nederland verzekerd? Kijk dan wel even goed of je al de goedkoopste zorgverzekering hebt!

Bron: vergelijkdezorgverzekeringen.nlReacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.