De 3 populairste fitness supplementen

Wanneer je fanatiek aan fitness of krachttraining doet, is het verleidelijk om supplementen te gaan gebruiken. Het aanbod voedingssupplementen is enorm en veel merken beloven gigantische gains, het verbranden van vet of een enorme toename in kracht. Maar welke producten zijn nu echt jouw geld waard? In deze blog op Fitness-winkels.nl gaan we het hebben over de 3 populairste fitness supplementen, namelijk eiwitpoeder, creatine en pre workout.

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is het meest gebruikte fitness supplement ter wereld. Of je nu een bodybuilder bent of een duursporter, wanneer je veel sport heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Deze eiwitten kun je halen uit eiwitrijke voeding, zoals kwark, eieren, vis, vlees, peulvruchten, gevogelte en tofu. Het lukt echter lang niet iedereen om genoeg eiwit uit hun dagelijkse eetpatroon te halen.

Dan kan het gebruik van eiwitpoeder superhandig zijn. Je mengt een dosering poeder met water of melk, even goed schudden, en je hebt een lekkere eiwitshake. Op deze manier kun je op een makkelijke manier toch aan je eiwitbehoefte voldoen. Bovendien zijn eiwitshakes in verschillende soorten en smaken verkrijgbaar. Zo onderscheiden we wei-eiwitshakes op basis van melkeiwitten en natuurlijk plantaardige eiwitpoeders op basis van o.a. erwteneiwit, rijsteiwit of hennepeiwit.

De beste eiwitshakes combineren een goede prijs met een lekkere smaak en hoog eiwitpercentage. Maar onthoud; een eiwitshake is zeker geen must en zorg er dus eerst voor dat je eetpatroon op orde is. Je kunt immers alle benodigde eiwitten uit ‘normale’ voeding halen. Zie eiwitpoeder enkel als een handige toevoeging op jouw gezonde eetpatroon.

Creatine

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen ter wereld. Uit al deze onderzoeken komt naar voren dat creatine echt werkt. Het heeft diverse voordelen voor sporters, waardoor eigenlijk iedereen met een gerust hart creatine zou kunnen nemen.

Inname van creatine zorgt voor een verhoging van de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren explosieve krachtsinspanningen beter kunnen volhouden. Creatinesuppletie zorgt voor een verhoogde heropname van Ca2 in de spiercel met een hogere ATP-voorraad. Met als gevolg dat actine- en myosinedraden sneller in elkaar schuiven. De spieren kunnen sneller en langer een samentrekking volhouden.

Op deze manier kan creatine poeder bij sporters zorgen voor meer kracht, draagt het bij aan de opbouw van spiermassa en vermindert verzuring in de spieren. Je kunt dagelijks 5 gram creatine nemen op een door jou gewenst moment. Bovendien is creatine compleet veilig om voor langere periode te gebruiken. De beste creatine is creatine monohydraat. Bovendien is dit ook de goedkoopste variant. Win win situatie dus!

Pre workout

Tot slot willen we in deze blog over de populairste fitness supplementen aandacht besteden aan pre workout boosters. Een pre workout wordt vooral gebruikt door krachtsporters en heeft als belangrijkste werking het verzorgen van een energieboost. Dit komt omdat pre workouts een hoge dosering cafeïne (en andere stimulerende stoffen) bevatten. Heb je geen zin om te trainen? Weinig energie na een lange werkdag? Een pre workout geeft een flinke boost en zorgt voor meer energie en motivatie.

Naast stimulerende stoffen bevat een pre workout booster vaak ook een mix van andere ingrediënten, zoals aminozuren, vitamines, citrulline en creatine. Hierdoor draagt een pre workout booster ook bij aan het transport van voedingsstoffen naar je spieren tijdens het trainen. Je verzuurt minder snel, hebt een fijnere spierpomp en hogere motivatie.

Belangrijk om te onthouden is dat een pre workout booster geen must is. Heb je al voldoende energie? Dan heb je geen scoop pre workout nodig. Let ook goed op je totale cafeïne inname. Drink je veel koffie en gebruik je ook nog eens een pre workout? Dan bestaat de kans dat je elke dag over de bovengrens voor cafeïne inname gaat. Als je nachtrust hieronder lijdt, heeft dit juist een negatief effect op je herstel (en dus op je prestaties).

Dit zijn de 3 populairste fitness supplementen die momenteel in Nederland worden verkocht. Uiteraard is een evenwichtig voedingspatroon de basis. Pas daarna kun je het gebruik van supplementen overwegen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.