Alles over voeding

Ben jij van pan om af te vallen maar weet je niet waar je moet beginnen of gaat het niet zoals je verwacht had? Dan bevat deze blog alle informatie voor jou! Er wordt nader beschreven hoe afvallen in zijn werk gaat en hoe je vooruitgang kunt blijven boeken op een duurzame en gezonde manier.

Wat een is calorie?

Om af te vallen is het eerst van belang om te weten wat een calorie is. Alle macro’s bevatten calorieën. Onder macro’s verstaan we: eiwitten, koolhydraten en vetten. Eén gram eiwit bevat 4 calorieën. Eén gram koolhydraat bevat ook 4 calorieën. Eén gram vet bevat 9 calorieën.

Hoe val je af?

Je lichaam heeft brandstof nodig om te sporten, werken, lopen maar ook slapen, ademen en zitten. Alle bewegingen en lichaamsfuncties kosten energie. Je dagelijkse hoeveelheid calorieën wordt ook wel je onderhoud calorieën genoemd. Je valt af door minder calorieën te eten dan je dagelijks nodig hebt. Meestal wordt dit gedaan met een voedingsschema koolhydraten. Het tempo van gewichtsverlies hangt af van de hoeveelheid calorieën die je minder eet dan je dagelijks nodig hebt. Wanneer je veel te weinig calorieën binnenkrijgt dan je dagelijks nodig hebt dan val je snel af maar verlies je ook een hoop spieren. Voor de meeste mensen is dit ongewenst. Voor sommige mensen is het nodig. Denk maar aan het verliezen van zoveel mogelijk kilo’s voor een zware operatie. Patiënten met overgewicht lopen meer risico’s tijdens en na een operatie en hebben vaak een langere en zwaardere herstelperiode.

Naast dat je afvalt door minder te eten val je ook af door meer te bewegen. Je lichaam verbrand hierdoor meer calorieën dan het dagelijks nodig heeft. Om deze tekortkoming te evenaren gaat je lichaam opzoek naar opgeslagen energie in je lichaam. Dit zijn de vetten en koolhydraten die opgeslagen zijn als reserves.

Hoe kan het dat ik niet meer afval?

Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat je afvalt door minder te eten of door meer te bewegen. Maar vaak is dit proces van korte duur. Je valt af door minder te eten en door meer te bewegen slechts voor een bepaalde periode. Je lichaam is slimmer dan je denkt en past zijn dagelijkse behoeftes aan op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Je lichaam leert dus dagelijks te functioneren op een kleinere energie voorraad. Na enige tijd is het dus van belang om opnieuw je dagelijkse hoeveelheid te verminderen door ietsjes minder te eten of door ietsjes meer te bewegen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.