5 tips om weer om anorexia te behandelen

Heb je anorexia? Of ken je iemand met anorexia? Het omgaan met anorexia kan behoorlijk zwaar zijn! 

Het is al zeker moedig dat je informatie over anorexia opzoekt. In dit artikel lees je 5 tips om anorexia goed te behandelen en de hoeveelheid dagelijkse calorieën op pijl te houden.

Tip 1: praten verzacht een hoop

Of je zelf anorexia hebt, of iemand kent die hier last van heeft; het is belangrijk dat je over je anorexia blijft praten. Ten eerste is het aan te raden om met je familie en andere dierbaren te praten over je eetprobleem. Het is belangrijk dat zij begrip kunnen tonen voor jouw situatie.

Vervolgens is het verstandig om in gesprek te komen met een professionele hulpverlener. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts of direct de GGZ. Zij weten naar wie je het beste kan worden doorverwezen.

Ben je een naaste van iemand die anorexia heeft? Geef in dat geval aan dat je altijd bereid bent om met je te praten. Hou hiervoor het gesprek open en geef niet gelijk een oordeel.

Tip 2: Verminder je zelfcontrole

De belangrijkste tip is om op zoek te gaan naar een professionele hulpverlener. Zij kunnen de anorexia het beste voor je behandelen.

De grootste uitdaging is om controle over je eetpatroon los te laten. Blijf je vasthouden aan de eetgewoontes. Voor je herstel is het ontzettend belangrijk om langzaam je controle stap voor stap los te laten. Zo ga je geleidelijk de goede richting op!

Het is verder verstandig om goed in de gaten te houden hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt. Een volwassen man heeft op een dag gemiddeld 2.500 kilocalorieën nodig, bij een vrouw is dit 2.000 kilocalorieën. 

Op de website van het Voedingscentrum kan je gemakkelijk bijhouden hoeveel calorieën en andere dagelijkse voedingsmiddelen je dagelijks hebt gegeten. Zeker als je anorexia hebt is het niet verstandig om direct richting de 2.000 kilocalorieën te gaan. Stel samen met je huisarts of ander hulpverlener een plan op, zodat jij je zelfcontrole langzaam gaat loslaten.

Tip 3: Veilig eten

Eten koken, dineren en natafelen; eten kan met je naasten gezellig zijn. Kies mensen uit die motiverend voor je zijn. Verder is het slim om dit op een regelmatige tijdstip vol te houden. 

Kies verder voor de juiste voeding. Uiteraard zal je veel calorieën binnenkrijgen als je patat eet, maar dat is niet de massa die je wilt opbouwen. Kies daarom voor gezond en gevarieerd voedsel.

Kies voor voeding waar veel eiwitten in zitten, zoals vlees, vis en zuivel. Als je kiest voor tussendoortjes krijg je op de langere termijn veel andere problemen!

Tip 4: Heb geduld

Het liefst wil je natuurlijk dat je zo snel mogelijk van je anorexia af bent. De genezing is echter niet makkelijk. Probeer daarom geduldig te blijven en contact te houden met je hulpverlener. Samen met een hulpverlener stippel je een traject uit, zodat je na verloop na tijd van je anorexia af bent.

Tip 5: Zoek contact met lotgenoten

Tot slot kan het je helpen om contact te zoeken met lotgenoten. Samen sta je namelijk sterk! Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.