Waarom biologisch eten?

Gelukkig maar. Steeds meer mensen proberen een bewuste levensstijl aan te nemen. Biologisch eten kan hierbij helpen. Zo bevat biologisch eten meer voedingsstoffen, heeft het meer smaak, is het beter voor het milieu en voor de gezondheid van de boeren. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van biologisch eten. Wat is het precies en waarom is het gezonder dan het fruit en groenten die de meeste mensen binnenkrijgen?

Zo begon het

Na de tweede wereldoorlog ging het steeds beter met de economie. Huishoudens hadden meer geld te besteden en daarbij kwamen er steeds meer mensen bij. De vraag naar eten nam toe, waardoor het aanbod ook toe moest nemen. De oplossing: het gebruik van chemicaliën en synthetische voedingsmiddelen. Niks mis mee, dachten we toendertijd. De chemicaliën zorgen ervoor dat de insecten en andere boosdoeners zoals onkruid uit de buurt blijven en de synthetische voedingsmiddelen zorgen ervoor dat het plantje sneller gaat groeien. Het aantal hectare per boer nam toe en plotseling lagen alle soorten groente en fruit in de supermarkt, ongeacht de tijd van het jaar. Wat van invloed hebben deze ontwikkelingen op ons lichaam en het milieu? 

Invloed op mens

Het blijft een lastig onderwerp. De ene wetenschapper beweert dat de chemicaliën kanker kunnen veroorzaken, terwijl anderen beweren dat het geen kwaad doet. Wie moeten we nu precies geloven? Laten we voorop stellen dat ons lichaam niet gemaakt zijn om deze chemicaliën te verwerken. Gelukkig is ons lichaam sterk genoeg om kleine hoeveelheden toxins aan te kunnen verwerken. Daarom raden we jou vooral aan om gebalanceerd te eten en zoveel mogelijk biologisch eten binnen te krijgen. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken wanneer je zo nu en dan een keer niet-biologisch eet. Het nadeel van biologisch eten is dat het een stuk duurder is, waardoor niet iedereen 7 keer per week biologisch eten kan veroorloven. Wil je beginnen met biologisch eten?

Invloed op natuur

Het probleem van de chemicaliën is dat ze overal terecht komen. Via de waterafvoer komen ze in rivieren terecht en vervolgens in de waterloop. Hierdoor heeft het gebruik van chemicaliën niet alleen invloed op de landbouwvelden, maar ook op de hele omgeving. Maar het zijn met name de fertilizers die een slechte invloed hebben op de landbouwvelden. Doordat de planten snel moeten groeien raakt de grond uitgeput. Daarbij nemen de voedingswaarden van groenten en planten af.

 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.