Redenen waarom fitnessen gezond is

Fitnessen is niet alleen goed voor je figuur en sociale contacten, het is ook reuze gezond. In dit artikel lees je de redenen om regelmatig te gaan trainen.

Reden #1: trainen geeft je meer energie

Door regelmatig te trainen verbetert je spierkracht en je uithoudingsvermogen. Hierdoor kan je de alledaagse taken beter aan. Zo zal het je veel makkelijker af gaan als je bijvoorbeeld het huis wilt stofzuigen. Bij een slechte conditie kan dit een hele opgave zijn waardoor je moe kan gaan voelen. Door fitness ben je krachtiger waardoor dergelijke taken een fluitje van een cent worden. Je doet ze dan op bijvoorbeeld 30% van je vermogen in plaats van 70% van je vermogen. Dergelijke taken worden dan een fluitje van een cent.

Dankzij het fitnessen is tevens je cardiovasculaire systeem getraind. Hierdoor is je zuurstofopname groter en werken het hart en de longen efficiënter om zuurstof in alle uithoeken van het lichaam te krijgen. Omdat het lichaam beter voorzien wordt van zuurstof kan je meer energie vrij maken en voel je je energieker.

Reden #2: goed voor je stemming

Fitnessen kan je zien als een vorm van meditatie. In plaats van op de bank te zitten piekeren kan je tijdens het fitnessen de stress van de dag los laten. Het helpt daarbij om fysiek bezig te zijn. Omdat je fysiek bezig bent, en vaak je grenzen opzoekt, heb je wel even wat anders aan je hoofd dan je piekergedachten. Om met het fitnessen zo je hoofd weer helemaal leeg te krijgen werk je gelijk aan je mentale gesteldheid.

Door te bewegen worden tevens hormonen aangemaakt die je stemming verbeteren. Omdat je er door het fitnessen ook beter uit gaat zien verbetert ook je zelfvertrouwen wat ook weer goed is voor je stemming.

Reden #3: je voorkomt overgewicht

Fitness is een goede manier om overgewicht te voorkomen. Dit komt omdat je meer spiermassa aanmaakt door te trainen. Als je traint dan raakt er wat spierweefsel beschadigd. Om de schade aan het spierweefsel te herstellen heeft je lichaam eiwitten nodig. Doordat er meer aminozuren richting de spieren gestuurd worden verbrand je meer calorieën. Voor het onderhouden van spiermassa heeft je lichaam ook eiwitten nodig. Het is zo dat je stofwisseling omhoog gaat naarmate je meer spiermassa krijgt.

Met het trainen zelf verbrand je natuurlijk ook de nodig calorieën zodat overgewicht voorkomen wordt. Onbekender is het gunstige effect van fitness op de opname van insuline. Door te sporten verbeter je de insulinegevoeligheid. Een betere insulinegevoeligheid betekend dat je lichaam minder insuline nodig heeft om een dezelfde hoeveelheid glucose uit je bloed op te kunnen nemen. Minder insuline is gunstig tegen overgewicht. Maakt je lichaam veel insuline aan dan gaat het namelijk vet opslaan en vasthouden.

Reden #4: goed voor het hart

Fitnessen zorgt voor het verlagen van de bloeddruk en een lager cholesterol. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Doordat het cholesterol lager wordt kan het bloed makkelijker door de aderen stromen waardoor de bloeddruk lager wordt.

Reden#5: betere nachtrust

Mensen die sporten slapen beter. Dit komt omdat je moe wordt door het sporten maar ook omdat je mentaal frisser wordt door het sporten. Je kunt even je zorgen opzij zetten als je sport. Heb je slaapproblemen zorg er dan voor dat je 3 uur voor het slapen gaan niet meer sport. Hierdoor wordt het lichaam actiever en wordt het juist lastiger om in slaap te vallen. Bij slaapproblemen is het beste moment om te gaan sporten direct na het opstaan. Als je net opgestaan bent dan heb je nog veel cortisol in je lichaam. Door te bewegen wordt dit sneller afgebroken. Cortisol is een hormoon wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afremt. Voor een goed bioritme is het goed als de cortisolspiegel in de ochtend al kan dalen, zodat het lichaam in de avond goed melatonine kan aanmaken.

Reden #6: goed voor je bloedsuikerspiegel

Sporten is goed om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Heb je problemen met je bloedsuikerspiegel probeer dan eens voor het ontbijt te gaan trainen. Door voor het ontbijt te trainen raken je glycogeenvoorraden uitgeput. Glycogeen is de vorm waarin het lichaam glucose opslaat. Zo wordt het lichaam gevoeliger voor insuline en kan het beter glucose opnemen. Als je na de training ontbijt dan kunnen de lichaamscellen de glucose snel opnemen en loopt de bloedsuikerspiegel niet te hoog op.

Reden #7: goed voor het immuunsysteem

Sporten is het goed voor je immuunsysteem. Door regelmatig te bewegen blijft het immuunsysteem sterk en ben je weerbaarder tegen infectieziekten.

Reden #8: fitness is een natuurlijke pijnstiller

Door te fitnessen verhoog je je endorfine-spiegel. Endorfine is de natuurlijke pijnstiller van je lichaam. Heb je last van chronische pijnen, zoals rugpijn, fibromyalgie of reuma dan kan je dankzij fitness de scherpe randjes van de pijn afhalen.

En het hoeft niet moeilijk te zijn, je kunt het al vanuit huis! Met een aantal fitnessartikelen kun je al een start maken vanuit eigen huis. Hiervoor zou je eens op thuisfitness specialisten kunnen kijken zoals thuisatleet.nl.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.