Sporten en mondgezondheid

Fitness en mondgezondheid

Sporten op (top)niveau vraagt veel van het lichaam en daardoor is een goede verzorging essentieel. Eén van deze goede verzorging die essentieel is, is de verzorging van tanden en kiezen. Lees in dit artikel alles over een goede mondgezondheid bij fitnessen.

Intensief sporten en risico’s

Wanneer er intensief wordt gesport kunnen er op meerdere vlakken risico’s ontstaan voor de tanden en kiezen. Bijkomende uitdaging is dat een slechte mondgezondheid kan zorgen voor problemen op zowel de korte als lange termijn. Wanneer je gebit in super goede staat is, dan draagt dit bij aan je weerstand en de resultaten. Een slecht gebit kan dus zorgen voor een slechtere prestatie of zelfs een grote belemmering.

Met deze informatie geven we je extra bekendheid aan de risico’s voor de mondgezondheid bij (top)sport. Zodoende genereren we meer aandacht waardoor prestaties worden verbeterd.

Mogelijke problemen

Mogelijke problemen die zich voor kunnen doen zijn:

Tanderosie en/of slijtage

De volgende oorzaken kunnen leiden tot tanderosie en/of slijtage

  • Sportdrank; de meeste sportdranken bevatten citroenzuur en hebben daardoor een hoge zuurgraad. Dit kan leiden tot het oplossen van het glazuur (erosie)
  • Maagzuur; sommige sporters herkennen het wel. Maagzuur dat tijdens het sporten omhoog komt en in de mond komt. Dit kan ook zorgen voor erosie.
  • Klemmen en knarsen; Het letterlijk de kiezen op elkaar zetten bij een grote of zware inspanning kan zorgen voor slijtage. Dit is vaak een onbewuste houding. Is het echt nodig, bijvoorbeeld bij een vechtsport, gebruik dan een bitje.
  • Een droge mond; door intensief te sporten kan de mond droger worden. Speeksel zorgt vaak als eerste voor verdediging van bacteriën en suikers.
  • Zwemwater; ook zwemwater heeft vaak een hoge zuurgraad. Je krijgt altijd wel onbewust wat water binnen. Vooral in het buitenland zijn baden vaak erg ‘zuur’.
  • Eetstoornis; ook een eetstoornis kan leiden tot een slechte conditie van het gebit. Door bijvoorbeeld veelvuldig overgeven.

Gaatjes

Ook gaatjes liggen op de loer door sportdrank en sportvoeding. Afhankelijk van de activiteit is vaak suikerrijk of koolhydraatrijk voedsel gewenst. Dit verhoogt ook de kans op gaatjes.

Ongelukken

Bij contactsporten of wanneer er een ongeluk gebeurt kan het gebit letsel oplopen. In het ergste geval komen de tanden en kiezen helemaal los. Het dragen van een gebitsbeschermer kan soms een oplossing zijn.

Ontstekingen

Door langdurig en intensief te sporten kunnen ontstekingen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een afname van de weerstand. Er kunnen dus zowel op de lange als de korte termijn problemen oplopen. Zorg er daardoor altijd voor dat het gebit in goede conditie blijft. Zorg ook voor regelmatig een controle bij de tandarts. Zij zijn de specialisten en kunnen schade vaak wat eerder waarnemen. Bijvoorbeeld met een röntgenfoto.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.