Zowel de geoefende fitnesser als iemand die net aan een goed gevormd lichaam wil werken, heeft het risico om blessures op te lopen in de fitness. Zeker als je net begint, ben je vaak zo enthousiast dat je ver voorbij je eigen grenzen sport. Door lang en veel te trainen met zware gewichten kun je al snel tal van blessures oplopen. Maar zeker ook snelle bewegingen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf blesseert. In dit artikel vertellen we je wat de meest voorkomende blessures zijn.
-
Spierblessures
Heel wat blessures die je kunt oplopen bevinden zich op het spierniveau. Je merkt deze op door de vaak scherpe, stekende of zeurende pijn die je kunt lokaliseren in één of meerdere van je spieren. Vaak voel je de pijn tijdens bepaalde bewegingen die je doet of wanneer er op de geblesseerde spier(en) kracht gezet wordt. Meestal lossen deze blessures zich vanzelf op als je jouw lichaam even rust gunt. Blijf je pijn lijden? Neem dan zeker contact op met een arts.
-
Aanhechtingsklachten
Als je veel krachttrainingen doet, dan heb je een hoger risico op aanhechting klachten. De blessure bevindt zich niet bij de spier, maar de aanhechting waarmee je spier verbonden is aan het bot doet veel pijn. Je herkent het verschil tussen aanhechting klachten en gewone spierblessures door de pijnervaring. Bij spierpijn ervaar je vaak de hele spier als pijnlijk, terwijl bij aanhechting klachten het begin of het einde van de spier pijn doet. Ook deze aanhechting klachten lossen zich vaak vanzelf op door even rust te nemen. Vaak heb je je lichaam overbelast. Blijft de pijn langdurig aanwezig? Ga dan zeker naar de arts.
-
Ontstekingen
Als je veel zwaar traint, dan verhoog je de kans op ontstekingen in het lichaam sterk. De ontstekingen zijn vaak van kleine aard, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel erg zijn. Dan moet je onmiddellijk naar de arts, die je dan verder zal begeleiden. Om ontstekingen tot een minimum te beperken, is het aanbevolen om gezonde voeding rijk aan omega 3 (visolie) te eten. Ontstekingen herken je vaak door een zeurende, continu aanwezige pijn. Helpt rusten niet, ga dan zeker even naar je huisarts.
-
Sommige zorgverzekeringen verzekeren kosten door sportblessures
Goed nieuws als je sporter bent, is dat sommige zorgverzekeringen je verzekeren voor kosten door (sport)blessures. Een zorgverzekering vergelijken is daarom een goede tip. Aangezien het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering te hebben, kun je als fitnesser maar beter ineens een goede kiezen. Door het zorgverzekering vergelijken krijg je een goed beeld van wat elke zorgverzekering je biedt. Op deze manier kun je als veelvuldig sporter je zo goed mogelijk beschermen. Wil je geen financiële zorgen hebben tijdens en na je blessure? Kies dan de juiste en voor de goedkoopste zorgverzekering.
Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.