Wandelschoenen

Wist je wel dat je wandelschoenen beter in de middaguren kunt kopen omdat je voeten dan al warm (en dikker) zijn? Nee he? Zo zijn er veel meer zaken die een rol spelen bij het kiezen en kopen van de beste wandelschoenen.

Ook steeds meer uniseks schoenen

Een goede wandelschoen is essentieel als je optimaal wilt genieten van de wandelsport. De goede schoen zorgt voor ondersteuning en balans en heeft met name een ondersteunende rol voor je voeten, knieën en voeten. De juiste wandelschoen is niet per definitie een lichtgewicht schoen, maar dit is sterk afhankelijk van de omgeving waarin je wandelt. Daarnaast heb je nog schoenen speciaal voor mannen en voor vrouwen, al groeit ook het aanbod aan uniseks schoenen. De schoenen verschillen in merk, vorm, materiaal en model.

Voeten zijn al wat dikker

In de middaguren je schoenen kopen is dus zeker aan te raden omdat je dan vaak al wat gelopen hebt en je voeten wat dikker zijn en te vergelijken met hoe je voeten zijn als je wandelt. Voor je daadwerkelijk naar de speciaalzaak gaat, bepaal je ook of je hoge of lage schoenen nodig hebt. Met andere woorden: ook het doel waarvoor je de schoenen gaat gebruiken speelt een voorname rol.

Voor de kortere trektochten

In het gigantische aanbod aan kwalitatief goede wandelschoenen onderscheid je op de eerste plaats de lage en soepele schoen.  Dit zijn de perfecte schoenen voor in de stad of in het bos. Met dergelijke schoenen loop je ook zonder klachten wandelvierdaagsen uit.  Voor de meer glooiende landschappen kies je de bergwandelschoen, ook ideaal voor de kortere trektochten die je met de benenwagen gaat maken. De hoge bergschoenen zijn geknipt voor de zwaardere tochten in het gebergte. Deze schoenen vallen op alleen al vanwege het feit dat ze stugger zijn en een grover profiel hebben.  Ga je op pad in de heel hoge bergen, dan strik je de veters van de hooggebergteschoenen. Deze zijn nog weer stugger en bovendien zijn ze te gebruiken in combinatie met stijgijzers.

De Gore-Tex schoen

Heb je een keuze gemaakt, dan moet je weten dat er verschil is tussen schoenen die waterdicht zijn of schoenen die ademen. Voor in de sneeuw en de snijdende kou kies je natuurlijk voor de waterdichte variant, loop je in warmere oorden en veelal in de zomer dan heb je meer aan schoenen die ademen. Met de Gore-Tex schoen combineer je het beste van beide: er komt geen wind en water in de schoen die echter wel door de kleine poriën in staat is om zweet af te voeren.

Pas de schoenen altijd goed en loop ze in

Essentieel bij de keuze voor de schoen is het passen. Veel mensen zien dit als heel even in de schoen schieten en even aanvoelen hoe de schoen zit. Niets is minder waar. Idealiter heb je een centimeter ruimte over en koop je een schoen die niet te smal is. Loop je nieuwe schoenen wel in, ook al wordt gezegd dat dit niet nodig is. Door inlopen voorkom je kwetsuren aan je scheenbeen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.