Fitnessen bij depressie

Iedereen weet dat sporten gezond is: het draagt bij tot je mentale en lichamelijke welzijn, en heeft tal van positieve effecten op de geest en zowat alle lichaamsprocessen. Maar ook als je depressief bent, is fitness of sport doen erg belangrijk. De meeste mensen die aan depressie lijden, hebben echter vaak de grootste moeite om fysieke activiteit te doen. Een negatieve vicieuze cirkel, die slachtoffers van depressie vaak nog verder in de put doet zakken.

Wat zijn nu precies de voordelen van fitnessen bij depressie? In het onderstaande overzicht lees je meer!

De voordelen van fitnessen bij depressie

1. Het belang van hormonen

Depressie, alsook verscheidene andere mentale en psychologische aandoeningen, worden vaak veroorzaakt door een disbalans in het lichaam en de geest. En dat is dan weer vaak een gevolg van een disbalans op het vlak van hormonen. Dopamine, serotonine, oxytocine, het zijn allemaal hormonen die een belangrijk rol spelen bij de gezondheid. Door te sporten worden feel-good hormonen vrijgegeven, waaronder serotonine en dopamine, waardoor men zich fysiek én mentaal gewoon beter voelt.

2. Sociale activiteit is ook belangrijk

Daarbij mag het sociale aspect van fitnessen ook niet onderschat worden. Alleen sporten biedt wel degelijk voordelen voor je gezondheid, maar als er een sociale activiteit van wordt gemaakt dan zijn die positieve effecten zo goed als dubbel. Veel mensen lijden aan depressie door een gebrek aan sociaal contact en genegenheid. Door in een sportschool of buiten met vrienden of familie te sporten, kan al een groot deel van de oorzaak van het probleem worden opgelost!

3. Afleiding is soms de sleutel

Ten slotte helpt fitnessen bij depressie voor veel mensen ook omdat ze als het ware afleiding hebben van hun eigen gedachten. Veel mensen die de hele dag thuis zitten, bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen werken door invaliditeit, te oud zijn of weinig sociale bezigheid hebben, raken verstrikt in een web van negatieve gedachten. Fitnessen kan daar verandering in brengen!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.